English abstract: In a letter to former Justice Minister, Prof Daniel Friedman (lower right pic), Joseph Zernik, PhD of Human Rights Alert (NGO) congratulates Prof Friedman on the publication of his new book. Prof Friedman is known as a critic of the Israeli justice system, and an advocate for reform. Prof Friedman's criticism of the Israeli courts, and in particular of former Presiding Justice Aharon Barak (lower left pic), is based on legal and political arguments. The letter offers Prof Friedman corrobarating evidence from data mining ans electronic systems research of unprecedented corruption of the Israeli courts under the tenure of Aharon Barak as Presiding Justice of the Supreme Court of Isrrael.
פרופ' דניאל פרידמן, שר המשפטים לשעבר; אהרון ברק, נשיא בית המשפט העליון לשעבר
פרופ פרידמן שלום,
ברכות עם צאת ספרך החדש, קראתי את הביקורת.
מאז נפגשנו נאסף אצלי חומר רב, המציג תמונה חמורה הרבה יותר מזאת שאתה מציג בספרך, כפי שנסקר על ידי הביקורת.
הדוח שכתבתי על מערכת המשפט בישראל למועצת זכויות האדם של האו"ם נכלל בדו"ח התקופתי של מועצת זכויות האדם של האום לגבי זכויות האדם בישראל לשנת 2013, בלוויית ההערה: "חוסר יושרה בכתבים האלקטרוניים של בית המשפט העליון, בתי המשפט המחוזיים ובתי הדין למוחזקי משמורת". הדו"ח עצמו נכתב בשנת 2012, לאחר שהייתי בארץ פחות משנתיים, והיה מבוסס על סקירה מערכתית, אך לא על מקרים מסויימים.
החומר שהצטבר מאז, לדעתי, היה מביא מומחים בינלאומיים להכריז "שחיתות בתי המשפט ומקצוע עריכת הדין בישראל", הערה דומה לזאת שנכללה בדו"ח האו"ם לשנת 2012 לגבי מערכת המשפט בקליפורניה, בעקבות דו"ח שהגשתי.
אם הייתי צריך לבחור בממצאים החמורים ביותר לגבי השחתת בתי המשפט בישראל בעשור האחרון:
1) מותו בנסיבות מחשידות של המזכיר הראשי של בית המשפט העליון שמריהו כהן ז"ל ב-2002 - תלונה על חשד לרצח הוגשה למשטרת ישראל על ידי קרוב/מכר כבר ב-2002, אולם המלינים לא יכלו להביא מניע סביר למעשה. הממצאים החדשים מעלים חשדות שהמניע היה השתלטות בלתי חוקית על המערכות האלקטרוניות של בית המשפט העליון.
2) הופעתה של הגב' שרה ליפשיץ מאז ועד היום, תחת שלושה נשיאים - ברק, בייניש, גרוניס, כמזכירה ראשית של בית המשפט העליון ללא מינוי כדין. במקביל - זיוף של עשרות החלטות של בית המשפט העליון, שמקורן בשנים שלפני מותו של שמריהו כהן, בשנים 2007-2002, ניהול הליכים למראית עין והנפקת פסקי דין למראית עין של בית המשפט העליון כעניין שבשיגרה היום.
3) ביטול האותנטיקציה של כתבי בית המשפט העליון, החל ממותו של שמריהו כהן ב-2002, ואח"כ בתי המשפט המחוזיים ובתי המשפט שלום בישראל בעשור האחרון. ובמקביל - מגפה של ניהול הליכים למראית עין והנפקת כתבי בי דין למראית עין, שיפוץ ופברוק כתבי בי דין בבית המשפט העליון, בבתי המשפט המחוזיים , בתי המשפט שלום, ובתי הדין למוחזקי משמורת. בנידון זה, דורית בייניש הייתה נושאת הדגל, בהנפקת "הנחיות בית המשפט העליון".
המחקר שניהלתי בתחום זה מצביע על התקנת המחשבים של הדור האחרון בבתי המשפט (ובכללם נט המשפט), שאינם תקינים, כגורם מרכזי בנידון. שלושה מבכירי מדעני המחשב בישראל, מן האוניברסיטה העברית, ממכון ויצמן, ומבר אילן בדקו חלק מן הנתונים ותומכים במסקנותי.
לדעתי, המאורעות בבית המשפט העליון ב-2002 שניים בחשיבותם רק לרצח רבין ב-1995 לגבי מהות המשטר בישראל היום. יתרה מזאת, ככל שיימשך המצב הנוכחי, יקשה בעתיד לתקן את מערכת המשפט בישראל, שכן מצטבר נפח הולך וגדל של פסקי דין משובשים.
בתודה,
דר' יוסף צרניק
סייג לזכויות האדם (NGO)
* דוח סייג לזכויות האדם נכלל בדוח התקופתי של האו"ם לגבי זכויות האדם בישראל (2013), בלוויית ההערה: "חוסר יושרה בכתבים האלקטרוניים של בית המשפט העליון, בתי המשפט המחוזיים, ובתי הדין למוחזקי משמורת בישראל".
* דוח סייג לזכויות האדם נכלל בדוח התקופתי של האו"ם לגבי זכויות האדם בארה"ב (2010),בלוויית ההערה: "שחיתות בתי המשפט ומקצוע עריכת הדין בקליפורניה".
________
עיקר שכחתי - אהרון ברק ו"המהפכה התחוקתית": מעניין שאתה מגיע מצד אחר של המפה הפוליטית ומתחום התמחות שונה, אך בנוגע לפעלו של אהרון ברק אנו מגיעים למסקנות דומות. אין ספק שחולל "מהפכה תחוקתית" בישראל, אך לא זאת שפרסם בכישרון רב. ועל הסתירות הפנימיות באדם הכותב בנמלצות מופרזת על זכויות כביכול, ובה בשעה מערער את יסודות המשפט והמשטר בישראל, יתמהו עוד רבים וטובים ממני.