2018-10-04 סוגרים את תיק 1270 - אסתר חיות הביתה!
---
מצחיק או עצוב? ולמה זה לא מפתיע?
גרסטל רמזה שצריך לחקור את מנדלבליט בפרשה... אבל מנדלבליט וניצן החליטו שלא צריך לחקור את מנדלבליט בפרשה...
זה התחיל ב"עדות פתוחה" במקום חקירה, ועכשיו סוגרים את התיק: ללא ספק פרשת השחיתות החמורה ביותר בתולדות המדינה מאז בר-און - חברון.
--
תפנית חדה בעלילה: כך נקברה פרשת הצעת השוחד לגרסטל | גידי וייץ
עדותה הראשונה של גרסטל חיזקה את החשד שניר חפץ הציע לה להתמנות ליועצת המשפטית אם תגלה סלחנות כלפי שרה נתניהו - אך בהמשך היא נסוגה ושינתה גרסה ■ שמונה חודשים לאחר שתואר כ"שחיתות שלטונית ברמה הגבוהה ביותר", המשטרה ממליצה לסגור את תיק 1270
---
ב-20 בפברואר התקשר היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט לנשיאת בית המשפט העליון, אסתר חיות. הוא ביקש ממנה להיפגש עם קצין משטרה ולמסור בפניו עדות בחקירה סמויה רגישה מאוד שהתנהלה באותה עת. "כבר פנו אליי מהעיתונות לפני זמן קצר בעניין הזה", הגיבה חיות, לתדהמתו של היועץ. בחלוף מספר שעות טיפסו שניים מאנשי יחידת להב 433 ללשכתה של חיות בגבעת רם. קציני המשטרה ביקשו לברר מה שמעה הנשיאה מחברתה הקרובה, נשיאת בית המשפט המחוזי לשעבר הילה גרסטל, על הצעת שוחד לכאורה שקיבלה החברה בקיץ 2015, ערב ההתמודדות על התפקיד החשוב ביותר במערכת אכיפת החוק: היועץ המשפטי לממשלה.
כשסיימו החוקרים לגבות את עדותה של הנשיאה, קרה דבר חריג מאוד במונחי היחסים שבין המשטרה לעד בהליך פלילי: חיות ביקשה מהחוקרים לקבל העתק מהתרשומת שלהם, שהכילה את פרטי העדות שלה. לא מקובל להיענות לבקשה כזו, שעלולה לפגוע בחקירה. אבל החוקרים יצאו לרגע החוצה, התייעצו ואז צילמו את העדות ומסרו לחיות את העותק המבוקש. הם לא ביקשו אישור לכך ממנדלבליט או מפרקליט המדינה שי ניצן, וגם לא עדכנו אותם. "זה נודע להם רק בדיעבד", אמר מקור המתמצא בפרטי החקירה, "וזה כנראה לא הדבר המוזר היחיד שקרה בתיק הזה". המטרה שלשמה ביקשה חיות את עותק העדות התבררה זמן קצר לאחר מכן, כשפרסמה הודעה לעיתונות ובה תמצית גרסתה. הנשיאה ביקשה לדייק.
במערכת אכיפת החוק ראו אז את הפרשה שקיבלה את המספר 1270 כבעלת פוטנציאל פלילי גבוה. "מדובר בשחיתות שלטונית ברמה הגבוהה ביותר", אמרה נציגת המשטרה בדיון בפרשה ביום שבו נגבתה עדותה של חיות. הפרקליט יהונתן תדמור, המלווה את תיקי ה"אלפים", הוסיף: "ככל שהחשדות יתבררו כנכונים מדובר באירוע חמור מאין כמותו של הצעת שוחד בדרגים הכי גבוהים והשחתה ברמות הגבוהות ביותר". המלצת המשטרה היום (חמישי) על סגירתו של תיק 1270, שמשרד המשפטים צפוי לקבל, מותירה אחריה שובל של חורים שחורים.
"משטרת ישראל סיימה חקירה שעניינה חשד לביצוע עבירות בתחום טוהר המידות ושחיתות ציבורית, בקשר לטענה על הצעת שוחד שקיבלה השופטת בדימוס הילה גרסטל", נאמר בהודעת אגף החקירות. "במהלך החקירה עלו ממצאים נוספים, אשר הציגו את הדברים בצורה שונה מאשר במידע ובראיות הראשוניים. לאחר בחינת התשתית הראייתית שנאספה, משטרת ישראל סבורה כי ממצאי החקירה אינם מבססים תשתית ראייתית לביצוע החשדות המתוארים".עופר וקנין
ההצהרות הנוקבות שנשמעו בפברואר באולם בית המשפט נשענו על מידע כמוס, שמסר זמן מה לפני כן אדם המוכר לציבור. אותו אדם גילה את אוזנו של חוקר משטרה בכיר כי ערב ההתמודדות על תפקיד היועץ הונחה בפני המועמדת גרסטל הצעה מפוקפקת מאוד: אם תתחייבי לסגור את התיק הפלילי נגד שרה נתניהו, נאמר לה לכאורה, תגדילי מאוד את סיכוייך לזכות בתפקיד.
לפי החשד, מי שיזם את ההצעה לגרסטל היה יועץ התקשורת של בני הזוג נתניהו, ניר חפץ, שמסר אותה באמצעות מתווך. זה היה היועץ האסטרטגי אלי קמיר, שתפקד אז באופן לא רשמי כראש המטה של השופטת בהתמודדות על התפקיד. שני היועצים המקושרים הכירו דרך חבר משותף, מאמן הכדורגל אברהם גרנט, ומאז נהגו להיפגש מעת לעת עם קבוצת חברים. אחד מהם, פרקליט חשודי הצווארון הלבן יהודה וינשטיין, הוא שהכיר לקמיר את גרסטל. ב-2009 התגייס קמיר לסייע לווינשטיין להיבחר ליועץ המשפטי, וארגן לחבר הקרוב כתבת שער מפרגנת ועמוסת סופרלטיבים במוסף 7 ימים של ידיעות אחרונות. על עריכת המוסף היה אחראי חפץ, זמן קצר לפני שעזב את העיתון לטובת לשכת נתניהו. הוא וקמיר לא שיערו ששנים אחר כך תסבך אותם ההתמודדות על כסאו המתפנה של וינשטיין בחשדות לפלילים.
המידע בעניין ההצעה לגרסטל הוביל לדיונים בהשתתפות היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה, שאחריהם הזמינו חוקרי להב 433 את גרסטל למסור עדות במשטרה. גרסתה המפורטת של השופטת נטעה את הרושם שהדיל האפל אכן הוצע לה. מחקרי תקשורת שביצעה המשטרה הצביעו על שיחות בין המעורבים ימים ספורים לפני הראיון של גרסטל בוועדת האיתור וחיזקו עוד יותר את החשדות. "בשלב זה החשד היה ממשי", אמר ל"הארץ" מקור הבקיא בפרטי החקירה. גרסטל סיפרה לחוקרים ששיתפה בהצעה כמה אנשי סוד, בהם הנשיאה חיות. שתי השופטות היו חברות קרובות לאורך שנים; בלשכת הנשיאה תלויה תמונה שצילם בעלה של השופטת, ראובן גרסטל. כעת נדרשה חיות להסביר מדוע נמנעה מלהעביר הלאה את המידע.
הנשיאה העידה כי השתיים נפגשו בבית קפה שבועות רבים לאחר שמנדלבליט כבר מונה ליועץ. גרסטל היתה אז נציבת הביקורת על הפרקליטות, חיות היתה שופטת בבית המשפט העליון. בפגישה, לדברי חיות, פיזרה חברתה רמזים על משהו אפל שהתחולל מאחורי הקלעים של ההתמודדות. "זה היה סיפור מעורפל", סיפרה הנשיאה לחוקרים. לגרסתה, גרסטל אמנם נשמעה מזועזעת, אבל לא מסרה תיאור מסודר של האירועים וסירבה לציין שמות או פרטים נוספים. "בשל מיעוט הפרטים לא יכולתי לנקוט בצעד כלשהו", הסבירה חיות.
אוליבייה פיטוסי
המשטרה עצרה לחקירה את שני החשודים המרכזיים, חפץ וקמיר, שכפרו בתוקף בטענה שניסו לרקום ביניהם עסקה אסורה. חפץ דבק בהכחשה גם כשחצה את הקווים והפך לעד מדינה. הוא סיפר לחוקריו כי בימים שבהם התכנסה ועדת האיתור כדי להחליט על זהותו של היועץ הבא, ביקש קמיר להיפגש עמו בבית קפה ברמת אביב כדי לבדוק כיצד יוכל לקדם את המועמדות של גרסטל במקום שבו מתקבלות ההחלטות: בית ראש הממשלה. חפץ טען שאמר לקמיר כי אין לו יכולת אמיתית לסייע לו, כיוון שנתניהו לא ישתף אותו במחשבותיו בעניין זהות היועץ הבא. "בראש של נתניהו אני במגירה של תקשורת", טען. "אם היה מדובר במינוי של מנכ"ל משרד התקשורת, בסבירות גבוהה היתה לי השפעה, אבל לא בעניין הזה". קמיר אישר אמנם שניסה לסייע לגרסטל לזכות במשרה, שנפגש עם חפץ ושדיווח על הפגישה לגרסטל. אבל הוא שלל מכל וכל את הגרסה הראשונה של השופטת, על הצעה לעסקת שוחד לכאורה: קידום המינוי תמורת סלחנות מופלגת בפרשת מעונות ראש הממשלה.
בשלב זה ביקשו חוקרי המשטרה לערוך עימות בין גרסטל לקמיר, אך לתדהמתם השופטת סירבה לכך. למתבוננים על ההתרחשות מבחוץ נראה אז כי גרסטל הבינה באיחור שסיבכה את חברה הקרוב ושקועה במאמצי חילוץ. מרגע זה מתארים מקורות שהיו מעורבים בחקירה נסיגה של גרסטל מגרסתה המקורית וניסיון מובהק לעקור מהנרטיב שלה את העוקץ הפלילי. "הגרסאות שלה השתנו באופן ניכר", אמר ל"הארץ" אדם שהופתע מהתפנית החדה בעלילה. "השינוי החד בהן היה למעשה הגורם המרכזי, אם כי לא היחיד, לגסיסת התיק ולסגירתו הצפויה".
עדותה של גרסטל סיפקה כמה אמירות מעניינות. כך טענה השופטת המוערכת, שביקשה להתמנות ליועצת המשפטית לממשלה, שאינה שולטת במשפט הפלילי. בלטה גם החשדנות שהפגינה כלפי מי שהתמודד מולה על התפקיד, וכעת הופקד על חקירה שבה היא היתה עדת המפתח. ל"הארץ" נודע כי היא ביקשה מהחוקרים לפנות למנדלבליט, בנוסח "תשאלו אותו מה הציעו לו". גרסטל, שרמזה בשיחות עם מקורביה שמינוי היועץ היה נגוע, היתה משוכנעת שגם הוא יתבקש למסור עדות בפרשה. אבל הוא וניצן החליטו על חקירה כירורגית ומצומצמת, שתבחן רק את החשד בנוגע להצעה לגרסטל. הם נמנעו מלעסוק באפשרות נפיצה לא פחות, אם מי מהמועמדים קיבל הצעה דומה לזו שקיבלה, לפחות על פי גרסתה הראשונה. מנדלבליט עצמו דחה בשיחות סגורות את הרמזים שפיזרה גרסטל בנוגע למינויו.